Kustannussopimus on nyt julkinen! Tässä näyte tulevasta.

Screen Shot 2018-03-31 at 21.15.28

Aamu valkenee Nairobin länsirannikolla sijaitsevassa savimajakylässä niin kuin se on tällä samalla kellonlyömällä valjennut jo vuosisatojen ajan. Väreilevänä ja hennon hiipivissä seepian sävyissä.  Länsimaiselta hyväntekeväisyysjärjestöltä lahjoituksena saatu langanlaiha vuohi toikkaroi kuin aamuyöstä kotiin palaava teekkari pitkin kylää halkovaa raittia. Jo aamuauringon ensisäteet polttavat ihoa antaen esimakua siitä infernosta, jossa nairobilaiset vuoden jokaisena päivänä kylpevät.

Pikku Mutambo on herännyt kaksi tuntia aikaisemmin ja hakenut pilkkopimeässä kahden kilometrin päässä olevalta kaivolta vettä perheensä aamutarpeisiin ja nyt avotulen päällä poriseekin isossa padassa riisipuuro, jota jokainen Mutambon kahdeksasta sisaruksesta vuorostaan, Mutambo mukaan lukien, hämmentää.

Puuro on ainesosiltaan yksinkertainen ja vaatimaton, mutta rakenteeltaan paksu, jopa hieman klimppinen, ja sellaisena täyttää pieninäkin annoksina lasten vatsat muutamaksi seuraavaksi tunniksi.

Kaivolle johtavan poimuilevan polun varrella pikku Mutambo kohtaa joka ikinen aamu saman apinanleipäpuun katveessa majailevan pussirotan, joka oli jo ensimmäisellä kerralla kertonut nimekseen T.E.

Nimensä lisäksi T.E. on kertonut paljon muutakin.

Ankaran dieetin näännyttämän, mutta jäntevän pussirotan kielenpäältä valui jo ensikohtaamisella ison vesiputouksen lailla loputon virta viisauksia. Ne viisaudet, joita Mutambo ei rajoittuneella elämänkokemuksellaan vielä kyennyt tiukan käkkärän tukkansa alla ymmärtämään, hän kuitenkin ymmärsi sisältävän jotain mystistä ja ikiaikaista.

Sanojaan ja niistä muodostuvia lauseita T.E.:llä on tapana tahdittaa Martti Ahtisaaren Crisis Management Initiative –firman mainoskynän jatkuvalla napsauttelulla, joka hiemankin taitamattomammissa sormissa olisi ollut todella hermoja raastavaa naksutusta, mutta joka T.E.:n täydellisen rytmitajun ja svengin siivittämänä oli kuin viisaita sanoja säestävä, taitava rumpusoolo, jonka kuumana väreilevä pasaatituuli kuljetti lähimpään kylään, jossa se sekoittui paikallista heimorituaalia säestävään, huumaavaan polyrytmiikkaan.

Joka aamuisten kohtaamisten aikana, joita Mutambolla T.E.:n kanssa oli, pieni nairobilainen miehentaimi oppi juuri sopivan kokoisissa annoksissa henkilöbrändin rakennuksesta, kvanttifysiikasta sekä teoreettisesta että käytännön filosofiasta ja tietenkin onnellisuudesta.

Mutta haastavassa, joskin onnellisessa arjessaan Mutambolla ei juuri vielä ollut keinoja saati tilaisuutta viedä pussirotta T.E.:n viisauksia käytäntöön – jollei kyläkoulun tarvikevaraston valvojan virkaa, jonka Mutambo vaaleissa voitti, lasketa.

Kotona savimajassa vallitsi sellainen kuhina ja kylässä heimon vanhimpien ylivalta, jota ei sopinut kyseenalaistaa, ellei halunnut kuumia kekäleitä juuri ja juuri laskeutuneiden kivespussien kaveriksi pöksyihinsä.

Kaikki kuitenkin muuttui yhdessä yössä.

Siihen tarvittiin venäläisvalmisteisen joukkojenkuljetushelikopterin jylinä, joka peitti alleen kaskas-heinäsirkkojen loputtoman sirinän ja ajoittaisen naarasleijonan reviirinmerkkauskarjaisun ja miksei myös hyeenakoirien karmivan räkätyksen.

Pölypilven keskeltä, taskulamppujen valokeilassa, kylään saapui joukko venäläisiä palkkasotureita sekä muutama kiinalainen bisnesmies. Toimitus oli tuttu ja siksi nopea. Pimeässä yössä Huawei älypuhelimia vaihdettiin kobolttikaivoksiin päätyvään lapsityövoimaan. Mukana vaihdossa myös Pikku Mutambo.

Ja niin pussirotta, jota myös T.E.:ksi kutsutaan, hiljeni.

Mutta armon lukija, jos kuvittelet, että T.E.:n hiljaisuus on koko maailman hiljaisuutta, olet pahasti väärässä (vaikka onkin helppo ymmärtää logiikka ajattelusi taustalla). Silloin kun T.E. hiljenee, silloin jossain nousee myrsky. Milloin se saa ajatustaifuunin olomuodon, milloin taas ajatustornadon. Yhtä kaikki. Silloin maailma muuttuu taas pala palalta paremmaksi. Ja niin kävi tälläkin kertaa.

Kobolttikaivosten helvetinkitaan syöstiin myös Mutambo. Sähköllä valkopesua harjoittava autoteollisuus vaati suurtehoakkuihin kasvavalla volyymilla kobolttia. Eikä heitä siitä voi syyttää. Mutta kaivosten työolosuhteet ja virkistysmahdollisuudet jopa pienten afrikkalaispoikien näkökulmasta olivat sietämättömät.

Ja juuri noiden julmien ja pölyisten kaivantojen katveessa alkoivat T.E.:n viisaudet puhjeta kukkaan Mutambon kireän, joskin pölyisen, käkkärätukan alla:

Pidä ääntä itsestäsi!

Näytä kasvosi!

Tägää!

Verkostoidu vaikka väkisin!

Jne.

Vasta epämukavuusalueelle joutuminen pakotti Mutambon noudattamaan rennon, mutta viisaan pussirotan neuvoja. Savimajan karsinogeenienkatkuisessa atmosfäärissä tai pölyisen, mutta kehitysapurahoin rakennetun kaivopolun varrella, oli niin kovin helppo vaipua turhanpäiväiseen haaveiluun tennareista tai terttutomaateista, joita Martti Ahtisaaren seurueelle oli omista maastoautoista kylävierailulla eteen kannettu.

Mitä sitten tarkalleen tapahtui, on edelleen pitkälti Afrikan hämärän peitossa. Jostain kaivospölyn peittämien pikkumutambojen joukosta paikan päällä vierailleen Elon Muskin katse poimi muita lapsia kirkkaammin loistaneen Mutambon.

Yksi nyökkäys kaivoksen turvallisuudesta vastaavalle johtajalle, kun Mutamboa jo pestiin antiloopin utareesta valutetussa kylpyvedessä ja puettiin Adidaksen verkkariasuun, valmiina lentämään Yhdysvaltojen Itä-rannikolle edustustehtäviin. Lennon aikana esiin kaivettiin ns. T.E.:n kansio (ovh. 5000€ + Alv), jossa on tiivistetyssä muodossa kahden ensimmäisen session (ovh. 30 000€ + Alv) anti.

Silloin kun Mutambo, Teslan nykyinen Brändilähettiläs, levittää alati kiihtyvällä tahdilla ilosanomaa paremmasta tulevaisuudesta bloginsa, vloginsa, twitterinsä, instansa jne. kautta, kääntää pussirotta, jota myös T.E.:ksi kutsutaan tyytyväisenä kylkeään apinanleipäpuun varjossa, unelmoiden Terhi Kokkosesta kainalossaan.

Maailma on taas piirun verran parempi paikka. Voiko sitä yhdeltä henkilöbrändikonsultilta oikeastaan enempää vaatia?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s